Welkom
Nieuws
Over ons
Philgebouw
Sponsoren
Lid worden
Uw profiel
Vrienden
Contact
Voor leden
 
 

De Phil op concours

 
9 december 2016
Door de ogen van Hans Verbeek
De Phil ging op concours in het eigen Benevia gebouw en de jury kwam naar ons toe. Vijf jaar geleden was dat heel anders en moesten we met de bus naar Veldhoven. Wij willen 1e divisie blijven spelen, dus moeten we volgens de reglementen iedere vijf jaar examen doen: “op concours”.
Spannend dus, maar ook heel gaaf want wat is er leuker dan spelen voor je eigen partner, familie, collega’s, vrienden en kennissen. Een schot in de roos deze opzet, want het BeneVia was uitverkocht. Sterker nog, er moesten stoelen bijgezet worden.

Het ‘echie’
Maanden van voorbereiding en veel extra repetities komen samen en vormen een concert dat meer dan 80 punten moet opleveren. Dat aantal punten is minimaal nodig om in de 1e divisie te blijven spelen. Wie erbij was weet dat we dat gehaald hebben en de score van vijf jaar geleden hebben overtroffen. Genoeg over die punten maar meer over het concert. Zoals gezegd veel repetities en try out concerten en nu voor het “echie”. Dirigent Jan Gerrit Adema heeft de lat hoog gelegd, hij werkt immers met gedreven musici die zijn uitdaging wel aandurven en -kunnen.

Royal Processional van John J. Morissey
Om, met de woorden van Ron spreken, warm te blazen begint het orkest met het nummer Royal Processional van John J. Morrissey. De inzet van de trompettisten moet staan als een huis en dat doet het ook. Het orkest speelt en alles valt samen. Dit voorproefje smaakt naar meer, kom maar op!

Het eerste concours nummer, Give us this day van David Maslanka.
De woorden komen uit het “Onze Vader” maar de inspiratie voor het nummer is echter boeddhistisch. De componist wil een mooie toekomst voor onze planeet en bewustwording van wie en wat wij zijn. Het schrijven en maken van muziek is hier een prachtig voorbeeld van. Muziek verbroedert en laat mensen genieten. Het nummer wordt zo prachtig gespeeld dat wij (het publiek) in een soort trance komen. Het geluid van de boeddhistische klankschalen gaat dwars door je heen, de boodschap van de componist komt duidelijk binnen en maakt bij enkelen emoties los. Muziek muziek, wat doe je met ons….
Een oorverdovend applaus is de beloning voor dirigent en orkest.

Dan het tweede concoursnummer, Angels in the Architecture van Frank Tichelli met als soliste de 12 jarige Chloë de Waal.
Het werk beschrijft het conflict tussen goed en kwaad en begint met het geluid dat uit draaiende buizen komt, samen met het gezang van onze engel Chloë. Ragfijn, loepzuiver en fragiel gaat haar stem de zaal in en raakt je hart, waarna het orkest het van haar overneemt en er een muzikaal gevecht ontstaat tussen goed en kwaad. Het, voor mij, meest sprekende voorbeeld van dit gevecht is als Hebreeuwse “Hevenu Shalom Aleicham“ wordt verstoord en overweldigd wordt door het zware koper en slagwerk. Het kwaad stoot het goede af en neemt het over. Gelukkig is daar Jan Gerrit die ons redt.
Een welverdiende staande ovatie door een overdonderd publiek valt solist, dirigent en orkest ten deel. Het concourswerk zit er op. Nu maar afwachten wat het oordeel van de jury is.

Five Folk Songs van Bernard Gilmore
Als afsluiting van het concert is daar Svenja Gabler, een coloratuursopraan, die samen met het orkest het nummer Five Folk Songs van Bernard Gilmore vertolkt. Haar prachtige stem, natuurlijk gevoel voor theater, grote talent en charmante verschijning maken de uitvoering tot een prachtig geheel.

En dan is het pauze en gaat de Phil Big Band opbouwen voor de afterparty.

Na hun openingsnummer neemt voorzitter Hans Gerritsen het woord en roept Jörgen van Rijen naar voren. Voor wie Jörgen niet kent: zie Wikipedia.
Jörgen is als klein mannetje begonnen bij de jeugd van de Phil en uitgegroeid tot een van de beste trombonisten ter wereld. Een nuchter persoon met het hart op de juiste plaats. Hans draagt namens het bestuur Jörgen voor als erelid van de Phil. Volgens mij de jongste ooit. Jörgen is er helemaal stil van als iedereen het voorstel met gejuich ontvangt en ondersteunt. Tja, je bent Phileriaan of niet.

Uitslag en broekies
Dan volgt de uitslag van het concours. We zijn met vlag en wimpels geslaagd en hebben zelfs hoger gescoord dan vijf jaar geleden. Wat een topprestatie, zeker als je weet dat het orkest geleidelijk verjongt en er aantal “broekies” tussen de routiniers zitten. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Dirigenten, solisten en orkesten, ik dank jullie voor een geweldige avond.

Hans Verbeek