Home / Eredirigenten

Eredirigenten

Dirk Koster
Geboren in 1923 te Klaaswaal studeerde trompet, piano en muziektheorie.

Van 1948 tot 1954 was hij als trompettist aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest verbonden. Vanaf 1941 begon hij zich op het dirigeren toe te leggen en ontwikkelde hij zich tot een van de meest gerenommeerde dirigenten van de Nederlandse blaasmuziek. Onder zijn bezielende leiding promoveerde het Dordrechts Philharmonisch Orkest naar de Vaandel-Afdeling. Naast zijn werk als dirigent was Dirk Koster zeer actief op diverse gebieden van de amateuristische muziekbeoefening onder meer als directeur van de muziekschool in Deurne, als leraar, jurylid, commissielid en gecommitteerde bij de landelijke HaFa–examens en concoursen. Hij was verder actief als arrangeur voor orkesten, koren en ensembles. Veel van zijn arrangementen zijn op speciaal verzoek geschreven voor koor met begeleiding van blaasorkest.

Dirk Koster is op 1 oktober 2006 overleden. Op 7 oktober 2006 hebben wij in Deurne afscheid van hem genomen tijdens de herdenkingsplechtigheid in de St. Willibrorduskerk. 


Wim Holster
Geboren in 1937 te Dordrecht debuteerde op 7-jarige leeftijd als jongste drummer bij de Phil-Drumband. Al snel bleek zijn grote gave als musicus: Ieder instrument bespeelde hij in zeer korte tijd.

Hij is als klarinettist begonnen bij het Dordrechts Philharmonisch. Bij de marsen op straat bespeelde hij zowel de trom als de bas, zonodig ook trompet. Toen de Phil een hoboïst nodig had, was hij het die binnen enkele weken op de eerste stoel zat. Zijn hoboleraar was een van Nederlands beste hoboïsten, Jaap Stotijn.

Bij alles wat de Phil deed was Wim te vinden. Zo was hij samen met Dirk Koster initiatiefnemer van de oprichting van ons Jeugdorkest in 1954. Dit betekende naast dirigeren ook lesgeven aan honderden leerlingen. Als dirigent is hij begonnen bij EMS in Hardinxveld; in de jaren ‘50 jaar geleden bijna ter ziele, nu een orkest in de 1e divisie. Bij het Dordrechts Philharmonisch Orkest was hij dirigent van 1985 tot 2004. Verder vele malen Jeugdorkest-dirigent.

De Phil beleefde een zeer succesvolle periode onder zijn leiding.

Wim Holster is op 7 maart 2015 overleden. Op 13 maart hebben wij afscheid van hem genomen.

Top