Home / Geschiedenis

Geschiedenis

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest ontstaat in 1925 na een conflict in één van de andere Dordtse muziekverenigingen. De kleine groep muzikanten die onder leiding van dirigent Dirk van Leeuwen in 1926 met repeteren begint, kan niet vermoeden dat de vereniging een enorme groei zou doormaken. In de loop van de geschiedenis ontstaan er diverse afdelingen, zoals drumband, majorettes, en koor. Momenteel bestaat het Dordrechts Philharmonisch uit een leerlingenorkest Phil Kidzz, een jeugdorkest Phil Young, het Dordrechts Philharmonisch Orkest, Phil’s Bigband, Phil Good en als meest recente afdeling Phil Spaß.

Vanaf 1937 heeft De Phil het Werkmansgebouw als vaste repetitieruimte. In de jaren ’50 wordt dit gebouw door de vereniging gekocht en tot 1998 wordt hier gerepeteerd. Naast de aankoop van het Philgebouw zijn er in de jaren ’50 nog enkele andere wapenfeiten voor de vereniging te noemen:

+ Dirk Koster uit Klaaswaal wordt dirigent van De Phil
+ Wim Holster wordt benoemd tot tweede dirigent
+ Verder wordt het Jeugdorkest in 1954 opgericht
+ Tevens wordt Dorus Holster, voorzitter van De Phil. Deze functie zou hij zo’n dertig jaar vervullen
+ Onder leiding van Dirk Koster promoveert De Phil in 1956 naar de Vaandel-afdeling.


foto: beeldbank regionaal archief

 

Andere hoogtepunten uit de jaren ’50 zijn de gemeentelijke festivals in Dordrecht , diverse succesvolle concoursen alsmede groot succes voor accordeonorkest Philharmonica.

In de zestiger en zeventiger jaren wordt enkele malen aan het Topconcours in Arnhem deelgenomen.

In 1972 verlaat Dirk Koster De Phil en hij wordt opgevolgd door Gerrit Fokkema, die met name bij de inmiddels traditionele Oudejaarsconcerten veel succes heeft met de muziek en met zijn conferences.

Na het vertrek van Gerrit Fokkema breekt er een periode van verschillende dirigenten aan. Onder deze dirigenten (Pieter Prick, Lambert Niesten, Cor Pronk) vinden er verschillende succesvolle optredens plaats. De vele dirigenten wisselingen zijn niet erg bevorderlijk voor het muzikale niveau. Daarom is de benoeming in 1985 van Wim Holster als dirigent net zo belangrijk als de benoeming destijds van Dirk Koster. Wim Holster krijgt het orkest weer helemaal op de rails. Onder zijn leiding zijn de Oudejaarsconcerten altijd uitverkocht. Daarnaast komen er jaarlijkse concerten in de Museumtuin en in de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht. Ook zijn er diverse succesvolle concoursen.

Het Jeugdorkest wordt in de jaren ’80 en ’90 jarenlang door Jan de Bode gedirigeerd. Tot 2022 stond Phil Kidzz en Phil Young onder leiding van Lisette Harms en sinds juni 2022 staat onze jeugd onder leiding van Rens van Leeuwen.

Eind jaren ’90 wordt het Philgebouw verlaten en kort voor zijn overlijden in het voorjaar van 2001 slaat erevoorzitter Dorus Holster de eerste paal voor het nieuwe muziekcentrum, dat in 2001 voor het grootste deel door de Phil-leden zelf wordt voltooid. Het openingsconcert vindt in november 2001 plaats.

Sinds de opening zijn er al veel succesvolle optredens in het BeneVia Muziekcentrum (nu Fidus Muziekcentrum) geweest. Wim Holster dirigeert er op 7 maart 2004 zijn afscheidsconcert, waarna Ghislain Bellefroid tot april 2008 de muzikale leiding overneemt. Sindsdien wordt het Dordrechts Philharmonisch Orkest gedirigeerd door Jan Gerrit Adema.

In 2009 wordt een nieuwe loot aan de vereniging toegevoegd: Phil Good. Dit orkest is opgericht voor muzikanten die ‘gewoon lekker muziek willen maken’. Onder leiding van dirigent Piet de Kievit kende dit orkest een bliksemstart. Het orkest groeide in enkele jaren uit tot een harmonie orkest van zo’n 70 leden. Na het overlijden van dirigent Piet de Kievit stond het orkest tot eind 2018 onder leiding van Karel van Dee. Inmiddels heeft Jos den Boer het dirigeerstokje overgenomen.

In 2018 werd de vereniging nog verder uitgebreid met een Egerländerkapel genaamd Phil Spaß opgestart met Ronald Limpens aan het roer. Zij spelen vooral folkloristische muziek en ook bekende (feest)muziek.

Top