Home / Philgebouw

Philgebouw

Benevia Muziek Centrum: Het (t)huis van de Phil. Vanaf 1954 werd in een eigen monumentaal pand in de Grotekerksbuurt gemusiceerd, dat ook door andere muziekgezelschappen werd gebruikt.

In de jaren negentig ontstond binnen de vereniging het plan om de Grotekerksbuurt te verlaten. De gebruiksmogelijkheden en het (toekomstige) onderhoud beperkten de vereniging in steeds grotere mate. Nadat het Dordrechts Philharmonisch Orkest werd geconfronteerd werd met wettelijke geluidsnormen, versnelde het proces om elders te gaan huisvesten.

In 1999 is het pand in de binnenstad van Dordrecht verlaten. Omdat de nieuwbouw toen nog alleen op papier bestond, moest een tijdelijk onderkomen worden gevonden. Het Da Vinci College bleek bereid een van haar ruimten aan de Patersweg beschikbaar te stellen. 

Sinds eind 2001 heeft het Dordrechts Philharmonisch Orkest weer een fraai eigen gebouw, namelijk het BeneVia Muziekcentrum aan de Spirea 7 te Dordrecht. Op 18 januari 2001 is de 1e paal geslagen door de erevoorzitter de heer Th.M. Holster (†). Het gebouw is officieel in gebruik genomen door de burgemeester van Dordrecht, de heer R.J.G. Bandell op 9 november 2001.

Het gebouw beschikt o.a. over:

  • Een concertzaal met een uitstekende akoestiek, een royaal podium en circa 350 zitplaatsen voor publiek;
  • Een kleine zaal met circa 50 zitplaatsen;
  • Diverse kleinere ruimten met 6 tot 10 zitplaatsen;
  • Een ruime foyer op de begane grond.

Het Philgebouw is op dit moment vernoemd naar een sponsor: BeneVia Groep B.V. – Het BeneVia Muziekcentrum.

Top